THOROLD van de BROENENBERG  overleden

Op 16 juni 2016 is de bekende Dartmoorhengst Thorold van de Broenenberg S39 overleden.

De op 6 juni 1983 geboren hengst was een zoon van Easy van Merm tot Ressen en de moeder was de in de fokkerij bekende merrie Sky of Uffordshire, die in combinatie met Easy 16 veulens heeft gebracht, waarvan diverse top-Dartmoors: Quinta van de Broenenberg, Roswitha van de Broenenberg, Young Lady van de Broenenberg en Amy Brown van de Broenenberg, allemaal pony s die kampioenschappen behaald hebben, en allemaal volle zusters van Thorold. Vader Easy is gestorven op 31 –jarige leeftijd en moeder Sky is 32 jaar oud geworden. Thorold zelf werd 33 jaar, kortom een sterk geslacht.

De mooie donkere voskleur van Thorold was een erfenis van zijn grootvader Alexander S2 , dat betekent de tweede geregistreerde goedgekeurde hengst van het Stamboek, ook een hengst die zijn stempel heeft gedrukt op de fokkerij van Dartmoors in Nederland. Ook Thorold heeft duidelijk zijn bijdrage geleverd aan de fokkerij met een zeventigtal geregistreerde dekkingen binnen het Stamboek.

Op 4-jarige leeftijd werd Thorold  aangespannen en heeft sindsdien in het tuig aan vele evenementen meegedaan: – in de Brabanthallen, de Dag van het Aangespannen Paard in Utrecht, Dag van het Paard op Duindigt , Paleis Het Loo in Apeldoorn

foto4

Horse- Event in Deurne, Farm en Country Fair in Aalten en op de Nationale keuringen in Hengelo G.

Thorold was een hengst met een gouden karakter, temperamentvol, gewillig betrouwbaar, prettig in de omgang, lief voor kinderen

foto3

en intelligent, zo wist hij menig staldeur te openen, daardoor heeft hij het gepresteerd om bij een bevriend Friezen-fokker een jaarling Friese merrie te dekken met goed resultaat.

Thorold had een typische Dartmoor-uitstraling,een mooi klein hoofd, grote sprekende ogen, een goed exterieur en een uitstekende draf.

phoca_thumb_l_DSC_0718

Als 3 –jarige werd Thorold al Nationaal kampioen in Elst  en later ook nog enkele keren in Hengelo G.

Tijdens de laatste hengstenkeuring in oktober 2015 , waar hij voor de 30-ste keer aan deelnam, werd hij nog steeds beloond met een eerste premie

Thorold van de Broenewiek - voor het 30e achtereenvolgende jaar voorgebracht als Dartmoor dekhengst
Thorold van de Broenenberg – voor het 30e achtereenvolgende jaar voorgebracht als Dartmoor dekhengst

Thorold was een typisch voorbeeld van hoe een levensloop van een Dartmoorpony eruit kan zien, daarbij een geschenk voor de eigenaar.

A.R.J. van Ingen.