Keuring Nederlands Dartmoor Pony Stamboek

6 september 2015 te Hengelo Gld

Verslag gemaakt door Yvonne Peeters

Zijn de weergoden de keuring van de Dartmoor pony’s in Hengelo al jaren goed gezind, dit jaar viel de regen met name ’s ochtends soms met bakken uit de lucht.

De Dartmoor pony’s leek dat helemaal niet te deren, gewend als het ras is aan de weeromstandigheden op de ruige moor in Dartmoor. Voor de begeleiders echter was het af en toe afzien. Gelukkig klaarde het ’s middags op en konden mens en dier nog van een zonnetje genieten.

Aangevangen werd ,met de stamboekopnames : 5 nieuwe merries werden opgenomen in het stamboek waaronder een paar Engelse imports die, hoewel ze het gouden draadje een beetje missen wel degelijk goede robuuste fokmerries zijn.

De keuring werd aangevangen met de rubriek merries 4 jr en ouder, zonder veulen.. Dit was een erg sterke rubriek met verscheidene rastypische pony’s. Er werden dan ook 4 1e premies uitgedeeld. De kopplaats was dan ook voor de latere dagkampioene Downland’s Black Gloria van de Braamberg ( v. Devons Danger) fokker W. Brussen die met zijn pony’s zeer succesvol was op deze keuring en in eigendom van Van Helvoirt: een zeer rastypische pony met veel expressie,mooie voorhand maar een kleine bemerking op de bovenlijn. Daarbij een zeer ruime stap en goede gedragen draf .

Zij werd gevolgd door de stoere Dora van de Langewiek,( v. Vivalidi van de Langewiek) een sterk gebouwde pony die net wat uitstraling mist maar het type van een fokmerries heeft met veel bot en gemakkelijke bewegingen. Dat ze ook een goede gebruikspony is bewees ze in de diverse sport en zadelrubrieken. Op de 3e plek komt Caress van de Driesprong , van dezelfde eigenaar als de kampioene, staat goed in het Dartmoortype maar is wat fijner gebouwd dan de voorgangers. In draf valt het mooie voorbeengebruik op. De hekkensluiter van de 1e premies is de Engelse import Fengate Chocolate Tyffing van Dhr. Molhoek: een klassieke Dartmoorpony met veel bot die zich nog niet helemaal losliet in de beweging.

De hengstveulens waren ook al van goede kwaliteit , zeer verheugend. Ook hier 4 1e premies, waarvan 3 in het bezit van fokker/eigenaar W. Brussen uit de Heurne.

Aanvoerder van de rubriek was Stourton Fabian v.d Braamberg, een zoon van Stourton Whirlwind : een zeer rastypisch veulen met veel uitstraling en een mooi front. Misschien wat aan de fijne kant maar veel gedragenheid in de draf maakte het plaatje compleet. Zijn halfbroer Downland Black Pim v.d. Braamberg , een stoer veulen met een wat korte hals maar met een zeer elegante draf, volgde. Dan een fokprodukt van de Fam. Otten-Kors , een zoon van Avezaath’s Gandalf , ook al zo’n goed type met een fijne draf waarvan het beenwerk wat aan de fijne kant is. De rij 1e premies werd gesloten met Vento v.d Braamberg, hoewel er een vraagteken gezet kan worden bij de ontwikkeling van dit veulen betreft het een zeer charmant veulen met veel uitstraling en een goede beweging.

Slechts 1 merrieveulen maakte haar opwachting en niet voor niets. Langewieks Klhoe, eveneens van Avezaath’s Gandalf behaalde een 1e premie. Een rastypisch veulen met een kleine bemerking op de overgang hoofd/hals, maar veel uitstraling en een krachtige draf met een mooi voorbeengebruik.

In de veulenkampioenskeuring moest ze het afleggen tegen Stourton Fabian v.d.Braamberg maar dat is geen schande.

Ook slechts 1 jaarling merrie in rubriek 3 maar deze zette wel het jeugdkampioenschap op haar naam. Deze Clarybelle Imladris ( v. Rekcilf Enchantment) staat dan ook zeer goed in het Dartmoortype, heeft een zeer mooi oog en sterke bovenlijn, daarbij een goede draf. Ze kreeg dan ook een 1e premie.

Stalgenoot en halfzus Maribel Imladris is een hele rastypische pony met een mooie expressie en een goede voorhand, de croupe is wat aan de korte kant , wel gemakkelijke bewegingen. Zij kwam op kop bij de 2-jarige merries met een 1e premie.

De 3 jarige merries hadden een goed kopnummer in Wieske v.d Braamberg , dochter van Richter’s Ylvan,( 1e premie) die het de latere algemene kampioen nog erg lastig maakte. Ook een rastypische pony die nog wat jeugdig aandoet . Het mooie voorbeengebruik in draf valt op.

De rubriek 4 jaar en oudere merries met veulen werd een prooi voor de 16 jarige La Flor de la Isabella.. Een rastypische fokmerrie die zich zeer goed bewaard heeft en een sterk fundament heeft met een bemerking op het middenstuk. Ze heeft krachtige bewegingen. De eveneens goed bewegende maar wat minder uitstraling hebbende Downlands Black Nora van de Braamberg werd goede 2e. Beiden kregen een 1e premie.

Beiden in het bezit van Dhr. W. Brussen uit de Heurne, die met zijn pony’s bijzonder succesvol was op deze keuring.