Dan volgen hier de uitslagen van de hengstenkeuring  van 4 otober 2014 voor het dekseizoen 2015:

Hengsten van 3 jaar:

1A: Hero van de Langewiek m:Berseba va de Langewiek v: Avezaath’s Gandalf mv: Vivaldi vabn de Langewiek

eig: F.Otten-Kors uit Zwinderen

Hengsten 4 t/m 9 jaar:

1A: Rekcilf Enchantmenet

1B: Oak Tree New Moon

1C: Gabber van Kochuizen

2A: Oak Tree Pretty Good

Hengsten 10 jaar en ouder:

1A: Stourton Whirlwind, tevens dagkampioen!

1B: Thorold van de Broenenberg

1C: Oscar van de Broenenberg

2A: Avezaath’s Gandalf

 

VEELZIJDIGE DARTMOOR HENGST STOURTON WHIRLWIND WEER DAGKAMPIOEN

Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse hengstenkeuring van het Dartmoor Pony Stamboek gehouden in Manege De Lange Wilm te Doetinchem.

De selectie van de hengsten verliep wat anders dan vorige jaren.

Het stamboek heeft ervoor gekozen de stamboekopname op harde bodem uit te voeren en zowel de nieuw te keuren hengsten als de oudere hengsten behalve aan de hand ook los in de rijbaan te laten zien.

Het jurycorps bestaande uit de dames Beers en Peeters en dhr. Buss (arbiter) was van mening dat met name het los bewegen veel meer informatie gaf aangezien vrijwel alle hengsten los een betere draf lieten zien dan aan de hand en natuurlijk ook de galop beoordeeld kon worden.

Een 2 ½ jarige hengst verscheen voor de jury en deze Hero van de Langewiek van Foffer/eigenaar F. Otten-Kors werd vlot voor een jaar goedgekeurd. De sympathieke zoon van Avezaath’s Gandalf is een typische Dartmoor pony die goed ontwikkeld is met mooie verhoudingen en veel bot. De draf en de galop zijn ruim en gemakkelijk. Hij lijkt een belofte voor de toekomst en kreeg dan ook een 1e premie.

4 hengsten verschenen in de rubriek 4 t/m 9 jaar, hiervan verdiende er twee een 1e premie. Net als vorig jaar zette Rekclif Enchantment deze rubriek op zijn naam. Hoewel dit jaar wat minder in conditie wist de elegante hengst, die het bloed voert van Hisley Diplomat en Shilstone Rocks Fury, vooral in de beweging te overtuigen: veel ruimte en kracht in alle gangen.

Vervolgens werd Oak Tree New Moon opgesteld. Deze 4 jarige hengst heeft zich positief ontwikkeld: een typische, robuuste pony, wat lang in het middenstuk, maar hij heeft de gewenste breedte en diepte. Door overconditie was de hals wat te zwaar. Vooral de draf viel op door een mooi voorbeengebruik. Een interessante hengst voor merries die aan de fijne kant zijn. Dan volgde de een jaar oudere stalgenoot Oak Tree Pretty Good met een 2e premie, beide hengsten zijn gefokt bij P. Decker in Duitsland en in het bezit van fam. Gijsen uit Gellicum.. Ook deze hengst heeft een goed Dartmoor type en veel bot maar zou sterker in de verbindingen moeten zijn.

Bij de hengsten van 10 jaar en ouder leverde drie 1e premies op. Hier zegevierde wederom de 13 jarige Stourton Whirlwind van Dhr. W. Brussen uit De Heurne. De zeer charmante, in Engeland gefokte hengst, blinkt uit in type en uitstraling. Hij zette even later het dagkampioenschap dan ook weer overtuigend op zijn naam. In een demonstratie vrijspringen liet hij na de keuring zijn veelzijdigheid zien: naast zijn kwaliteiten als rij en – menpony is hij ook een zeer goede springpony.

De 31 jarige Thorold van de Broenenberg van Dhr. Van Ingen bewaart zich zeer goed: hard been werk en uitstekende beweging brachten hem op de 2e plaats.

Oscar van de Broenenberg moest dit keer genoegen nemen met de 3e plaats: zeer ruime soepele beweging maar het beenwerk zou robuuster moeten zijn.